“Ploaie” de meteori deasupra României

Posted on

În această noapte, dacă vă hotărâţi să mergeţi la munte, la ţară sau numai până la marginea oraşului, aveţi şanse mari să vedeţi curentul de meteori Perseide.
Cea mai bună perioadă de urmărire este după miezul nopţii până dimineaţă.
Pentru a vedea meteorii nu aveti nevoie de niciun instrument astronomic, ci numai de o vreme bună şi de un loc fără lumini parazite. Perseidele reprezintă un nor de meteori şi sunt denumite astfel după constelaţia din care par că vin, Perseus. Dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă de sub un milimetru diametru, ce arde în atmosfera Pământului, din cauza frecării cu aerul. Pentru un interval foarte scurt de timp, putem vedea şi noi fâşia luminoasă ce apare pe bolta cerească, fenomen denumit de astronomi meteor.

Maximum 20 de meteori pe oră în oraş “Toate aceste particule de praf cosmic vin de la cometa Swift-Tuttle care, când trece pe lângă Soare, sublimează, iar praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu”, explică Adrian Sonka, de la Observatorul Astronomic Vasile Urseanu. Fenomenul se desfăşoară între 17 iulie şi 24 august, însă maximumul curentului va fi pe 12 august, la ora 19:00, ora României.
La noi, cea mai bună perioadă pentru a observa meteorii este noaptea de 12 spre 13 august.
Cei ce vor observa din zonele cu cer curat, pot vedea maximum 100 de meteori pe oră, iar cei care vor privi cerul din oraş vor vedea 10-20 de meteori pe oră. Fenomenul poate fi observat anual, în luna august, când Pământul trece pe lângă aceste particule de praf cosmic ce ard în atmosferă, denumite de astronomi meteoroizi.

Asadar dragii mei eu la noapte imi iau o paturica, un suc o punga de rontait si ma duc pe deal in afara orasului la un adevarat spectacol…mocca!!!

Via EVZ.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s